Pastry craft by Konst@ntinos M

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Τάρτα Τατέν


    Υλικά:
    Για τη ζύμη:
    200 γρ. Αλεύρι μαλακό
    Μια πρέζα αλάτι
    100 γρ. Βούτυρο 82% λιπαρά ,κομμένο σε κύβους και κρυωμένο καλά
    25 γρ. Ζάχαρη
    1 αβγό, χτυπημένο ελαφρώς
    1 κ.σ. νερό
    Για τη γέμιση:
    1 κιλό μήλα

    Για την καραμέλα:
    120 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
    1 κ.σ. νερό
    62 γρ. Βούτυρο
    1/2 βανίλια σε σκόνη ή 1/2 λοβό βανίλιας

    Για τη σύνθεση
    40 γρ. Καρύδια πεκάν
    40 γρ. Σπόρο κουκουναριού
    40 γρ. Φιστίκια Αιγίνης
    Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Στη συνέχεια αναμειγνύουμε καλά με το κρυωμένο βούτυρο μέχρι να δημιουργήσουμε ένα μείγμα αμμώδες. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Φτιάχνουμε ένα λακκάκι στη μέση του μίγματος και προσθέτουμε το χτυπημένο αβγό και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 40 λεπτά.

    Για τη γέμιση:
Καθαρίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε το κάθε μήλο σε 8 τεμάχια, φροντίζοντας να είναι όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται για την εμφάνιση της τάρτας.

    Για την καραμέλα:
Λιώνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο. Έπειτα προσθέτουμε τη βανίλια ή ανοίγουμε τον λοβό στη μέση για να πάρουμε τους σπόρους του. Ψήνουμε μέχρι να προκύψει μια ελαφριά καραμέλα και προσθέτουμε τα μήλα μας που τα ψήνουμε για 2-3 περίπου λεπτά. Βγάζουμε τα μήλα από την καραμέλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους κουκουναριού μέσα στην καραμέλα και ψήνουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε τους ξηρούς καρπούς εξίσου σε ένα μπολ.

    Για τη σύνθεση:
Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά χαρτιά και σχηματίζουμε κύκλο πάχους 3 χιλιοστών. Κόβουμε σε κύκλους ζύμης τόσους, όσους θέλουμε να φορμάρουμε το γλυκό μας. Τους βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν συνεχίσουμε. Ψήνουμε τους κύκλους ζύμης στους 190°C για 8-10 λεπτά (δεν ξεχνάμε να τους τρυπήσουμε). Βάζουμε ομοιόμορφα στις ατομικές φόρμες τα μήλα μας και περιχύνουμε με τη καραμέλα. Καλύπτουμε την επιφάνεια σε κάθε φόρμα με τη ψημένη ζύμη. Ψήνουμε στους 170°C για 10-15 λεπτά. Αφήνουμε τις τάρτες να κρυώσουν και τις γυρίζουμε καθεμία ανάποδα στο πιάτο που θα σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και με ζάχαρη άχνη προαιρετικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου