Pastry craft by Konst@ntinos M

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Καλοκαιρινή πάβλοβα με κεράσια


Υλικά:
Για τη μαρέγκα:

3 ασπράδια αβγού
185 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
ελάχιστο ξύσμα λεμονιού
Για τη σαντιγί γαρνιρίσματος:
300 ml κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά
30 γρ. Ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
1/2 – 3/4 βανίλια
Για τη σως από κεράσια:
130 γρ. Κεράσια, ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι(από τα οποία τα 3/4 περίπου να είναι μαύρα και τα υπόλοιπα πετροκέρασα)
17 γρ. Ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
40 ml κρέμα γάλακτος
55-58 γρ. Λευκή σοκολάτα
λίγη βανίλια
λίγο χυμό λεμονιού
Για τη σύνθεση:
15-17 περίπου κεράσια για γαρνίρισμα (και πετροκέρασα και μαύρα κεράσια)
Εκτέλεση:
Για την μαρέγκα:
Τοποθετούμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μπεν μαρί και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός. Όταν το μίγμα φτάσει στους 57-60 °C αποσύρουμε αμέσως από το μπεν μαρί και βάζουμε το μίγμα μας στο κάδο του μίξερ. Χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει σταθερότητα και να έχει γυαλιστερή υφή. Βάζουμε τη μαρέγκα μας σε ένα αντικολλητικό χαρτί που στο οποίο έχουμε σχεδιάσει έναν κύκλο 20 εκατοστών και έχουμε γυρίσει ανάποδα. Τοποθετούμε όλη τη μαρέγκα στο κέντρο και στη συνέχεια δημιουργούμε στη μέση ένα βαθούλωμα σαν μια μεγάλη φωλιά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 90°C για περίπου 90 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σαντιγί γαρνιρίσματος:
Χτυπάμε στο κάδο του μίξερ με το σύρμα τη κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη μόλις αρχίσει να πήζει. Συνεχίζουμε μέχρι η σαντιγί να αποκτήσει λεία και γυαλιστερή υφή.
Για της σως από κεράσια:
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα κεράσια (όχι πολύ διότι θα δημιουργηθεί πολύς αφρός). Έπειτα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον πολτό από τα κεράσια, τη ζάχαρη άχνη, τη κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το λεμόνι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να πήξει ελαφρώς. Λιώνουμε με προσοχή τη λευκή σοκολάτα σε μπέν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Τη τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα σ΄ αυτό το μίγμα από τα κεράσια σε 2 δόσεις και ανακατεύουμε καλά.
Σύνθεση:
Μόλις κρυώσει η μαρέγκα, γεμίζουμε το βαθούλωμα με σαντιγί, ρίχνουμε τα κεράσια κομμένα στη μέση και τελειώνουμε ρίχνοντας της σως.
Tips:
  • Λίγο αλάτι μπορεί να βελτιώσει την υφή της μαρέγκας. Το προσθέτουμε τη στιγμή που το ασπράδι αρχίζει να δημιουργεί αφρό.
  • Όταν φτιάχνουμε τη σαντιγί είναι πολύ σημαντικό η κρέμα γάλακτος να είναι αρκετά κρύα (2°C - 4°C)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου