Pastry craft by Konst@ntinos M

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Banoffee


Υλικά:
Για την καραμέλα:
2 κονσέρβες ζαχαρούχο γάλα (για τη συνταγή θα χρειαστούμε το 1 1/2 μόνο περιεχόμενο της κονσερβας, αλλά πρέπει να κάνουμε τη διαδικασία με 2 κλειστές)
Για τη ζύμη:
250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120-150 γρ. Βούτυρο ή μαργαρίνη
30 γρ. Ζάχαρη άχνη
1 αβγό ή 2 κρόκους
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
3-4 μπανάνες (ώριμες και σφιχτές)
345 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
3/4 – 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ
1 κ.σ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κ.γ. περίπου καφέ εσπρέσο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Για την καραμέλα:
Βάζουμε τις κονσέρβες (χωρίς να τις ανοίξουμε) σε μια βαθιά κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με νερό. Σιγοβράζουμε για 3 ώρες, προσέχουμε να καλύπτεται το ζαχαρούχο σε όλη τη διάρκεια της βράσης με νερό και προσέχουμε επίσης το νερό να μην βράζει πολύ διότι το κουτί θα ανακινείται. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι κονσέρβες με νερό, συμπληρώνουμε. Μόλις τελειώσει η διαδικασία της βράσης, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα ανοίξουμε.
Για τη ζύμη:
Τοποθετούμε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει το μίγμα αμμώδη υφή. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κ.σ. παγωμένο νερό στην ζύμη). Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Όταν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 0,5 εκ. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. και περίπου 4 εκ. καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει. Τρυπάμε τη ζύμη μας με ένα πιρούνι, και από πάνω καλύπτουμε με ένα αντικολλητικό χαρτί το οποίο θα έχει από πάνω του ρύζι μέχρι και το χείλος, προκειμένου να μην φουσκώσει η τάρτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά. Ύστερα αφαιρούμε το χαρτί με το ρύζι και ψήνουμε την ζύμη μας για ακόμα 10 λεπτά (μέχρι να ροδίσει). Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση:
Αφού κρυώσει το ζαχαρούχο και η τάρτα, ρίχνουμε το ζαχαρούχο (μόνο το 1 κουτί και το 1/2 από το δεύτερο) πάνω από τη τάρτα και το απλώνουμε. Έπειτα κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις ρίχνουμε επίσης από πάνω (κρατάμε και μερικές για γαρνίρισμα). Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μαζί με τον στιγμιαίο καφέ. Προσθέτουμε σιγά-σιγά και την ζάχαρη μας. Μόλις κάνουμε μια παχύρευστη σαντιγί την απλώνουμε πάνω από τις μπανάνες. Τέλος πασπαλίζουμε με σκόνη από τον καφέ εσπρέσο, γαρνίρουμε με μερικές μπανάνες και βάζουμε λίγο από την καραμέλα μας (κατά προτίμηση).

Tips
  • Την καραμέλα μπορούμε να την κάνουμε και σε χύτρα ταχύτητας. Για να το κάνουμε αυτό αφήνουμε να βράσει το ζαχαρούχο για 30-35 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά από την στιγμή που αρχίσει και σφυρίζει η βαλβίδα.
  • Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα χρονόμετρο κουζίνας διότι αν ξεπεραστεί ο χρόνος βρασμού, τότε υπάρχει περίπτωση να εκραγεί το κουτί στη χύτρα.
  • Μπορούμε να ετοιμάσουμε πολλά κουτιά ζαχαρούχου για μελλοντική χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου